Introductie sprekers dag 2 NVTS congres 3 april 2020

Klik hier voor meer informatie en hier voor inschrijven. Wij kijken ernaar uit om u op 2 en 3 april te verwelkomen in De Tinfabriek te Naarden!

Hugo Hardeman, huisarts en voorzitter apneuvereniging
Onderwerp presentatie: De rol van de patiënt (vereniging) in het team. Kansen en beperkingen
Ik ben sinds 2001 huisarts, sinds 2012 in Andelst/Herveld in de Betuwe. En sinds 2014 gediagnostiseerd apneu patiënt en CPAP gebruiker. In 2017 ben ik voorzitter van de ApneuVereniging geworden. Ik zal o.a. tijdens de voordracht vertellen hoe mijn Apneuverhaal zich door de jaren heeft ontwikkeld.

Michiel Eijsvogel, longarts
Onderwerp presentatie: OSA op weg naar Value Based Health Care ?
Wat komt er allemaal op ons af? Over Personalised Medicine, Fenotypes, PROM’s en VBHC! Dr. Michiel M.M. Eijsvogel is Longarts en Somnoloog Medisch Spectrum Twente Enschede, gewezen secretaris sectie slaap van de NVALT en voorzitter OSAS-richtlijn 200.

Liane Tan, KNO-arts
Onderwerp presentatie: OSA netwerk en nieuwe behandeling vanuit KNO-oogpunt
1. OSA netwerk
• Patient Journey in een multidiscipliniare setting – waar gaan we naar toe?
• Diagnostiek voor slaapstoornissen / slaapapneu
• Kansen en bedreigingen

2. Nieuwe behandelingen vanuit KNO-oogpunt
• Aanvulling op CPAP of vervanging?
• Slaap Positie Trainer (SPT), barbed wire expansion sphincter plasty en n. hypoglossus stimulatie

Karin van Dijk, neuroloog
Onderwerp presentatie: Uitgelicht: REM-slaapgedragsstoornis
De REM-slaapgedragsstoornis (RBD) is een parasomnie in de REM-slaap waarin dromen uitgeleefd worden. Het schoppen, slaan en schreeuwen is gerelateerd aan een verlies van spieratonie in dit slaapstadium. RBD kan optreden in het kader van diverse neurologische aandoeningen, maar ook een voorspeller zijn voor de latere ontwikkeling van neurodegeneratieve ziekten, zoals de ziekte van Parkinson. Dr. Karin van Dijk is neuroloog en sinds 2019 werkzaam bij het Slaap-Waakcentrum SEIN in Heemstede en Zwolle.

Ingrid Verbeek, somnoloog/psycholoog
Onderwerp presentatie: Beter slapen: Doe het zelf!
Slaap is een basale levensbehoefte. Ongeveer 10 % van de volwassen Nederlandse bevolking lijdt aan een insomniastoornis (problemen met in- en of doorslapen gedurende minimaal drie nachten per week die problemen geven in het functioneren overdag). Kortdurende cognitieve gedragstherapie voor insomnia (CGT-I) is de behandeling van eerste keus bij insomniastoornis. Ingrid Verbeek (1967) studeerde Medische Biologie in Utrecht en promoveerde in 2004 bij Medische Psychologie in Groningen op de niet-medicamenteuze behandeling van insomnie. Ze werkt sinds 1991 op het Centrum voor Slaapgeneeskunde Kempenhaeghe en heeft ruim 25 jaar klinische ervaring. Sinds 2014 is zij somnoloog.

Sandra Houtepen, gezondheidswetenschapper en ervaringsdeskundige
Onderwerp presentatie: De ‘vaak’ onbegrepen restschade en hormonaal disfunctioneren
Mevrouw drs. Sandra Houtepen-Strong, gezondheidswetenschapper en ervaringsdeskundige, laat ons meelopen langs de lichamelijke, psychische en sociale gevolgen van slaapapneu.  Na afloop bent u wakker geschud!

Erik van Muiswinkel, cabaretier
Onderwerp presentatie: Samen slapen?
Erik van Muiswinkel is een echte kleinkunstenaar: sinds 1985 is hij achtereenvolgens en/of tegelijkertijd acteur, zanger, cabaretier, tekstschrijver en programmamaker. De meeste mensen kennen hem van zijn even treffende als geestige imitaties, o.a. in de televisieprogramma’s Kopspijkers en Studio Spaan (beiden VARA) en nog veel langer geleden in het panel van het eveneens zeer goed bekeken consumentenprogramma Ook dat nog! (KRO). Op 31 december 2010 werd zijn eerste Oudejaarsconference uitgezonden, die hij met medewerking van een aantal zeer goede collega’s op verzoek van de VARA maakte. In 2012 volgde met succes een tweede ‘oudejaars’. In het theater vormde hij een sterk duo met Diederik van Vleuten, met wie hij na ruim 11 jaar samenwerken in 2009 een afscheidstournee hield. In 2014 kreeg Erik de Poelifinario prijs voor zijn voorstelling ‘Schettino!’. Erik voelt zich op z’n gemak op het podium, of het nu op televisie, in een muziekzaal, theater of buurthuis is. Hij trekt daarbij graag met anderen op, maar volgt tegelijk duidelijk zijn eigen pad. Dat zijn principes hem soms meer kosten dan opbrengen, neemt hij op de koop toe.